Zašto su namespace-ovi bitni?

Sve do PHP verzije 5.3, organizacija fileova, koje sadrže razne biblioteke, klase, funkcije, se svodila najčešće na 1:1 mapiranje između naziva klase i putanje do filea u kojoj je ta klasa smeštena. Ovo je znalo da dovede do poprilično dugačkih (i ružnih) naziva klasa, npr. Zend_Controller_Router_Route_Regex. U svom novom članku Matthew Weier O'Phinney govori i uz nekoliko primera nam pokazuje, zašto su PHP namespaceovi bitni i kako nam mogu pomoći u organizaciji koda.

Autor navodi da je pomoću namespaceova i naziva istih mnogo jednostavnije utvrditi gde se neki deo koda nalazi u file sistemu, da je zbog mogućnosti uvoženja i preimenovanja namespaceova čitljivost koda povećana, kao i da je olakšano praćenje međuzavisnosti delova koda.

Unit testiranje Zend Frameworka od verzije 1.8

Najveća novina u Zend Frameworku od verzije 1.8 jeste promena načina inicijalizacije, bootstrapinga, same aplikacije i uvođenje u "igru" Zend_Application komponente. Ove promene su dovele i do promene načina testiranja ZF aplikacija. Na ZendCon konferenciji prošle godine, Michelangelo van Dam je održao prezentaciju o unit testiranju Zend Framework aplikacija od verzije 1.8. To predavanje je snimljeno i objavljeno na Zend Developer Zone-u kao audio materijal.

Prezentacija govori o podešavanju testova, koja je (preporučena) struktura datoteka, kako se testiraju kontroleri, forme, modeli i izmene nad bazom podataka. Prezentacija je dostupna na SlideShare-u, a audio zapis možete ili preslušati na stranici ili preuzeti istu u MP3 formatu.

CodeIgniter 2.0

Kompanija EllisLab i zajednica iza CodeIgniter framework-a je pre par dana objavila najnoviju verziju ovog framework-a, CodeIgniter 2.0. Najveća novost u vezi novog CI-a jeste da sada postoje dve grane, CodeIgniter Core i CodeIgniter Reactor. Core grana je grana koju razvija isključivo kompanija EllisLab i u kojoj će razvoj ići mnogo sporije nego u drugoj grani. Reactor grana se razvija od strane zajednice i grupe programera "CodeIgniter Reactor Engineers" i u razvoj ove grane može bilo ko da se uključi. Promene napravljene u Core grani će biti ubačene u Reactor granu gotovo odmah, dok će promene u drugom pravcu malo teže prolaziti.

Neke od ostalih novina u CI 2 jeste izbacivanje podrške za PHP 4 (minimalna verzija PHP-a je 5.1), form helper ima ugrađenu CSRF zaštitu, na mesto pluginova su ubačeni helperi, ugrađena biblioteka za autentifikaciju, 50+ popravljenih bugova... Za kompletnu listu novosti pogledajte change log.

Zašto je Kohana odličan framework

Jedan od frameworkova u PHP svetu koji svakako zaslužuje pažnju jeste Kohana framework. Kohana spada u jedne od popularnijih frameworkova, odlikuje se lakoćom savladavanja, brzinom izvršavanja, punom podrškom za internacionalizaciju web aplikacija... Tako je Shameer Chamal u svom novom članku opisao šta je to što Kohana-u čini odličnim frameworkom.

Jedna od glavnih odlika, kako autor navodi, jeste hijerarhijski MVC pristup, što omogućava veliku fleksibilnost i ekstenzibilnost u radu. Između ostalog navodi i stavke poput skalabilnosti, lakoće konfigurisanja sistema, ugrađenih alata za bezbednost, itd. Na kraju članka je skupio listu linkova do raznih članaka i tutorijala, koje takođe vredi pročitati.

Podešavanje LAMP razvojnog okruženja

Jedno od najpopularnijih i najkorišćenijih razvojnih okruženja za PHP jeste LAMP - Linux, Apache, MySQL, PHP. Imati u "lokalu" jedno takvo okruženje ima nekoliko prednosti, pre svega, razvoj u lokalu je mnogo brži, kao i može da se namesti da lokalno razvojno okruženje bude približno identično produkcionom serveru, što smanjuje mogućnost grešaka jednom kada se projekat prebaci na produkcioni server. Kako bi olakšali i približili krajnjim korisnicima, tj. programerima, podešavanje ovakvog jednog razvojnog okruženja, na Flingbits portalu je objavljen članak kako podesiti LAMP razvojno okruženje.

U članku je opisano instaliranje Ubuntu operativnog sistema (kako bi proces bio što lakši, instaliranje se vrši na "čist" računar), instalacija Apache web servera, PHP programskog jezika i MySQL servera za baze podataka. Nadalje, objašnjeno je kako da se izvrši neka osnovna konfiguracija Apache-a i kako pokrenuti prvi lokalni web site.